2019, De VOLVO 850 T-5R bestaat 25 jaar!!!

 

Zoals u al waarschijnlijk in diverse bladen hebt kunnen lezen is het dit jaar 25 jaar geleden dat deze geweldenaar aan het grote publiek werd getoond en in de verkoop ging.

Met Pinksteren was er in Best een meeting van Volvo waar ruim 1000 auto's aanwezig waren, allen Volvo, en waar de 850 T-5R in het middelpunt stond vanwege het 25 jarig jubileum.

Er waren bijna 50 stuks Cream Yellow overal uit Europa gekomen en de belangstelling van het publiek was dan ook groot. 

wij waren met 2 auto's aanwezig, een Cream Yellow 2.3 sedan en een Cream Yellow 2.3 estate, beiden handgeschakeld. 

Het was een goed georganiseerd evenement en de liefhebbers van de 850's kwamen volop aan hun trekken.

 

Mooi om te zien dat deze bijzondere auto steeds meer aan terrein wint onder de klassieker liefhebbers!

Volvo

Midden jaren 80 had Volvo te maken met een imagoprobleem. Ze werden naar hun zin te veel gezien als een merk voor het oudere publiek. Daarop besloten ze een moderne, veilige, maar ook sportieve auto te ontwikkelen met voorwielaandrijving, hetgeen voor Volvo nieuw was. De auto moest een ruime familieauto worden met moderne rijeigenschappen en met veel aandacht voor de veiligheid. Volvo heeft veel geld gestoken in het ontwerp, waardoor de Volvo 850 (en zijn opvolgers) een van de meest doorontwikkelde auto's is in zijn klasse.

De Volvo 850 beschikt ondanks zijn hoekige lijnen over een goede aerodynamica. De estate-versie heeft lange, verticale achterlichten welke de volledige D-stijl bedekken, onder meer voor betere zichtbaarheid in glooiend terrein. Het was de eerste auto met dit type achterlichten en al snel werd dit ontwerpitem overgenomen door andere autofabrikanten.

De 850 heeft in het vooronder een dwars geplaatste 5 cilinder-motor met een inhoud van 2,0 tot 2,5 liter, met 10 of 20 kleppen, al dan niet voorzien van een turbo. Het vermogen van de diverse benzine varianten loopt uiteen van 126 tot 250 pk. De auto is ook geleverd met een door Volkswagen ontwikkelde 5 cilinder-TDI-dieselmotor met inhoud van 2,5 liter en 140 pk. Revolutionair was de relatief kleine versnellingsbak, die naast de motor tussen de voorwielen is geplaatst.

De Volvo 850 staat ook bekend om het speciale roffelende geluid van de 5 cilinder-benzine- en dieselmotoren, hetgeen hem onder liefhebbers de bijnaam De Roffel heeft opgeleverd.

Vanuit de ontwikkelingen in de sport heeft Volvo in het modeljaar 1995 éénmalig de 850 T-5R in gelimiteerde oplage op de markt gebracht en daarna in modeljaar 1996 de 850 R, allen in beperkte kleuren en vol standaard opties. Topmodellen die destijds al ver boven de NLG 100,000,00 kosten

 

 

Onze directe interesse qua youngtimers ligt echt bij de Volvo 850, een échte klassieker die rijd als een moderne auto!

we hebben altijd een behoorlijke voorraad van T-5,  850 T-5R  en  850 R op voorraad, in verschillende prijsklasses, van projekt tot perfect, met prijzen in verschillende prijsklasses. Onze auto's zijn geprijst naar de algehele toestand van de auto! U kunt bij ons al een opknapper kopen vanaf € 2.500,00 

 

Kiliometerstanden:

De auto's worden geleverd met de kilometerstanden zoals wij ze binnenkrijgen, mocht deze, om welke redenen dan ook, niet kloppen naar wij weten, dan zullen wij u dit bij aankoop vermelden.

Laat u niet afschrikken door zgn. hoge kilometerstanden, deze auto's zijn ruim 20 jaar oud en zo'n 10 tot 15.000 km per jaar is eerder regel dan uitzondering. Dus 300.000km is voor deze 2.3 liter 5-cylinder geen probleem, vooral als het onderhoud met enige regelmaat gebeurd is. Deze motoren kunnen dan probleemloos 500 tot 700.000 km rijden zonder revisie, v oorbeelden vindt u hierbij op het internet!

Bij buitensporig lage km-standen proberen wij altijd de juiste gegevens te overleggen waarom dit zo is..    

 

Prijzen:

Onze prijzen zijn afgestemd op een aantal factoren: onze aankoopprijs, de algehele toestand, de kilometerstand, de historie en de voorkomendheid. We verkopen de auto's zoals ze er staan, en met een geldige APK. Gezien de leeftijd van de auto's kunnen we geen garantie geven, hoewel we onze uiterste best doen om duidelijk te maken wat er eventueel aan mankeert.

We krijgen soms de vraag waarom de Cream Yellow de duurste zijn, dat komt omdat deze kleur in geen enkele andere uitvoering dan de T-5R gemaakt is, dus als je een originele Cream Yellow rijdt is het in principe altijd een T-5R, alleen is de mogelijkheid er dat het een 2.0 liter kan zijn uit Italië of Taiwan. Dat is met de zwarte en groene uitvoeringen anders, die zijn ook in andere uitvoeringen gebouwd.

Maar al met al is het een kwestie van smaak en of je wilt opvallen natuurlijk!


Informatie per type Volvo 850

Volvo 850 T-5

Om de auto te promoten en het sportieve karakter te benadrukken heeft Volvo ook enkele 850's T-5, dus met de snellle 2.3 liter motor, geprepareerd voor het BTCC (British Touring Car Championship, met o.a. Jan Lammers en Rickard Rydell). Veel techniek van deze raceauto is terug te vinden in het snelste model, de Volvo 850 T-5R en later in de 850 R welke mede door Porsche zijn ontwikkeld. De Volvo 850 was zelfs in zijn snelste uitvoering een discrete auto en was daarom populair bij het KLPD.

Volvo 850 T-5R

De T-5R met 2.3 liter 5-cylinder Turbomotor en 20V, met standaard 226 Pk bij 5280 toeren,  nu al legendarisch en gegarandeerd een klassieker met veel toekomstwaarde.

Alleen in modeljaar 1995 uitgebracht en totaal slechts 5996 stuks wereldwijd gebouwd in zowel estate als sedan, 2423 in Cream yellow, 2203 in Zwart en 1370 in Dark Olive Pearl Green. 

Danaast zijn er nog 968 2.0 liters gebouwd voor Italië en Taiwan i.v.m. de invoerrestricties. De origine cylinderinhoud is versleuteld in het Chassisnummer!

 

De T-5R 2.3 is in alle gevallen uitgerust met lederen bekleding met alcantara zijstukken, electrisch verstelbare voorstoelen, geintergreerd kinderzitje, glazen schuif/kanteldak, Climate Control, hondenrek, Titan velgen 17" en een boardcomputer. wie had dat al in de midden jaren 90!

 

Wij hebben gemiddeld altijd zo'n 10 tot 15 van deze tijdloze geweldenaars staan. Kom en overtuig u zelf! 

Volvo 850 R

 

De 850 R was een waardig opvolger van de T-5R en is alleen in Modeljaar 1996 uitgebracht, ook in beperkte oplage , maar wel in meerdere kleuren dan zijn voorganger: Turquase, Wit, Gun Metal Grey, Brilliant Red, Zwart en Dark Olive Green.

 

Ook voorzien van een 2.3 liter 5-cilinder Turbomotor die  standaard al 250 Pk levert bij 5400 toeren.

 

De standaard uitrusting was ook aangepast, suede bekleding met leren zijkanten, ook electrisch verstelbare stoelen, Climate Controll, hondenrek, geintergreerd Kinderzitje, boardcomputer en nieuwere versterkte velgen: 17"Volans met 7 spaken. maar niet meer standaard een glazen schuif/kanteldak!

 

Ook in deze verzie zijn voor Italië en Taiwan een aantal 850 R's met 2.0 liter motoren gebouwd. dit is terug te vinden in het Chassisnummer!


Voorraad


Om onze aktuele voorraad te bekijken klikt u bovenaan op de voorraadlijsten van óf Sedan óf Estate óf oder projecten